Tel: +36 40 KATTINTSONHétfőtől-csütörtökig 8.00-19.00, pénteken 8.00-16.00

Fülészeti vizsgálat

Fülészeti vizsgálat a budapesti szakrendelőben

A hallás különböző problémáit különböző kezelésekkel, műtéttel vagy hallókészülékkel tudják javítani. Az orvosi ellátás első lépése egy átfogó, alapos fülészeti vizsgálat, amit audiométeres hallásmérés és beszédértés-vizsgálat követ. A fülészeti vizsgálat azért szükséges, hogy a kezelőorvos képet kapjon a külső és a középfül állapotáról.

A fülzúgás, vagy szédüléssel együtt járó kellemetlen érzés a fülben mind szükségessé teszik a fülészeti vizsgálatot. Ezek a tünetek nagyon gyakoriak zajos világunkban. Nem beszélve a csecsemőkorban jelentkező fülfájásról, amelyet leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okoz.

Fülészeti vizsgálattal a külső- vagy középfül-gyulladás ellen

A középfülgyulladás felső légúti fertőzések következtében alakul ki, ezért utóbbiak megelőzése és megfelelő kezelése a legfontosabb preventív módszer. A betegséget olyan általános tünetek kísérik, mint magas láz, étvágytalanság, bágyadtság. A betegség diagnosztizálásához alapos fülészeti vizsgálatra van szükség.

A fülészeti vizsgálatnak fontos része a külső hallójárat, ill. a dobhártya megtekintése, amelyet fültükörrel végeznek el. Középfülgyulladás esetén az orvos erezett, vérbő, elődomborodó dobhártyát lát. A dobhártya domborodását a dobhártya mögött felszaporodott gennygyülem okozza. A fülfelszúrás célja ilyenkor az, hogy a dobhártyán ejtett kis metszésen keresztül kiengedjék a váladékot. Középfülgyulladás esetén a teljes körű vizsgálat része a tympanometria, amely a középfül állapotáról, a dobhártyán belüli nyomásról ad fontos információt.

A külső hallójárat gyulladását gyakran baktériumok vagy felgyülemlett fülzsír okozza. A leggyakrabban a nyári úszási idényben fordul elő. A fülzsír eltávolítható szakember segítségével, amikor a hallójáratot átöblítik, vagy akár szívó segítségével is.

Ha folyamatos fülzúgást tapasztalunk, a szakorvos megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát. A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel vagy a hang elfedhetőségén alapuló maszkoló berendezéssel, antidepresszáns gyógyszerekkel és az ún. "biofeedback" technikával. A legfontosabb azonban a nyak rendszeres tornáztatása.

Hatékony fülészeti vizsgálat az Egészségcentrumban

Kórházunkban teljes körű fülészeti vizsgálatot végzünk, amely magában foglal endoszkópos, mikroszkópos, ultrahangos hallásvizsgálatot, audiometriás készülék segítségével történő diagnózisfelállítást. Vizsgálataink során az impedanciamérő-készülékkel meghatározzuk, hogy a dobhártya megfelelő állapotban van-e.

Kivizsgáljuk, precíz eszközeinkkel kimutatjuk az átmeneti halláskárosodást is, amelye például megfázás esetén alakulhat ki. Rendelőnket a legmodernebb eszközökkel szereltük fel, amelyekkel biztonságos és nyugodt körülményeket teremtünk a hozzánk látogatók számára.